Σκρέκας μονωτικά υλικά

Ceretherm System

Το σύστημα θερμοπρόσοψης (ETICS) της Ceresit συμπληρώνει το 2011 σαράντα χρόνια ζωής και τεχνολογικής ωρίμανσης. Για την παραγωγή του συστήματος αυτού που φέρει το όνομα Ceretherm κατασκευάστηκε πρόσφατα από την μητρική εταιρεία Henkel, ένα νέο αποκλειστικό εργοστάσιο. Το σύστημα Ceretherm προέρχεται λοιπόν από έναν παραγωγό, που σε αντίθεση με όλους τους άλλους παραγωγούς συστημάτων ETICS στην Γερμανία, δεν ανήκει στον χώρο της βιομηχανίας χρωμάτων αλλά στην στεγανοποιητική βιομηχανία. Μπορεί λοιπόν να φανταστεί κανείς πόσο βαραίνουν τα τεχνικά και κατασκευαστικά του χαρακτηριστικά πέραν των αισθητικών. Το σύστημα Ceretherm δίνει την δυνατότητα πολλών υποεπιλογών που κάποια από αυτές είναι η ιδανική για το εκάστοτε κτίριο. (π.χ, Popular, Classic, Winter, Premium, Ceramic & Express) Είναι ευτύχημα ότι η πλέον πρόσφατη και τεχνολογικά πιο εξελιγμένη από αυτές τις υποεπιλογές, η Ceretherm Express, τυγχάνει να είναι και η πιο κατάλληλη για τις συνθήκες του μεσογειακού χώρου, όχι μόνον στην λειτουργία αλλά στην εφαρμογή της. Το σύστημα Ceretherm Express καταργεί τα κονιάματα συγκόλλησης που είναι ακριβά και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν εύκολα τους θερινούς μήνες ή σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και στηρίζει την συγκόλληση σε θερμομονωτικό αφρό πολυουρεθάνης. Τα καρφιά καταργούνται σε πολλές των περιπτώσεων, ο χρόνος εφαρμογής πέφτει στο 1/3 (ακόμη και με καρφιά), οι θερμογέφυρες αποκλείονται εξ ορισμού.

Ceresit-Ceretherm-1

1. Τοποθέτηση οδηγού εκκίνησης. Τα πλάτος του οδηγού επιλέγεται ανάλογα με το πάχος του επιλεγέντος θερμομονωτικού. Τοποθετούμε τον οδηγό οριζόντια. Επειδή συχνά οι προσόψεις δεν έχουν επιπεδότητα παρεμβάλουμε πλαστικούς αποστατήρες. Το χρώμα τους αντιστοιχεί στο πάχος τους ώστε να ξεχωρίζουν.Κουμπώνουν εύκολα στο καρφί στήριξης.

 Ceresit-Ceretherm-2

2. H επανάσταση στην θερμοπρόσοψη. H συγκόλληση γίνεται πλέον με ...θερμομονωτικό υλικό: με τον ειδικό αδιάβροχο αφρό πολυουρε­θάνης CΤ 84. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως είναι το κόστος. 65% μικρότερα κόστος συγκόλλησης.  Με 750 ml αφρό συγκολλούμε 6 m2 μόνωση. Με 25 κιλά τσιμεντοειδούς κόλλας μόλις 5 m2. 0 αφρός στοιχίζει ελάχιστα σε σχέση με την κόλλα. Επίσης: 0 ολικός χρόνος του συστήματος είναι το 1/3 του συμβατικού!


Ceresit-Ceretherm-3

3. Τσιμεντοειδείς κόλλες. Στο σύστημα θερμοπρόσοψης Ceresit διατίθενται βέβαια και οι συμβατικές τσιμεντοειδείς κόλλες. H κλασσική κόλλα είναι η CΤ 85. Διαστρώνεται στην ράχη ταυ θερμομονωτικού όπως εικονίζεται εδώ ώστε να παραλάβει ατέλειες επιπεδότητας.

 Ceresit-Ceretherm-4

4. H κόλλα CT 85 εφαρμόζεται και για τον σρυκτοβάμβακα. Όταν έχουμε επίπεδα υπόβαθρα τότε η κόλλα μπορεί να “χτενιστεί" σε όλη την επιφάνεια του ορυκτοβάμβακα ή της διογκωμένης πολυστυρόλης. (Σημ.: Στον ορυκτοβάμβακα δεν συγκολλούμε με το σύστημα της πολυουρεθάνης).

 Ceresit-Ceretherm-5

5. 0 αφρός τοποθετείται στο θερμομονωτικό ως ανωτέρω και αφήνουμε να περάσουν 1-2 λεπτά. Από την φύση του αποτελεί και o ίδιος θερμομόνωση και αποκλείει έτσι κάθε θερμογέφυρα. Είναι υλικό έτοιμο προς χρήση, γρήγορο, αποτελεσματικό, καθαρό. Δεν απαιτεί κόπο μεταφοράς, χώρο αποθήκευσης, χρόνο παρασκευής. 'Έχει μεγάλο ανοικτό χρόνο διόρθωσης.Και πολύ βασικό: Δουλεύεται από τους 0° C έως τους +40° C και σε υγρασίες και άνω του 90%. Στις ακραίες αυτές συνθήκες δεν μπορεί να εφαρμοσθεί άλλη μέθοδος.

 Ceresit-Ceretherm-6

6. Η ταχύτητα του συστήματος θερμοπρόσοφης με αφρό (σύστημα Ceretherm VWS Express) στηρίζεται όμως και σε επιπλέον καινοτομίες που ακoλουθούν μετά την γρήγορη συγκόλληση για να αξιοποιήσουν τον ανοικτό χρόνο διόρθωσης που παρέχει ο αφρός. H πρώτη καινοτομία είναι οι αυτοκόλλητες γωνίες στήριξης και καλιμπραρίσματος. της θερμομονωτικής πλάκας. Ιδανικές για πυλωτές & παράθυρα.

 Ceresit-Ceretherm-7

7. H πλάκα κολλιέται με τον αφρό, στηρίζεται στις γωνίες, και σταθεροποιείται μπήγοντας μέσα της ένα πλαστικό καρφί το οποίο διέρχεται μέσα από κάποια τρύπα της εικονιζόμενης διάτρητης βάσης της γωνίας.

 

Ceresit-Ceretherm-8

8. Τοποθετούμε τώρα στην άλλη πλευρά της πλάκας αυτοκόλλητους οδηγούς (2 ανά πλάκα) και με την βοήθεια μιας αεροστάθμης καλι­μπράρουμε την πλάκα και την φιξάρουμε στην οριστική της θέση πριν πήξει o αφρός. Διαθέσιμος χρόνος 20 λεπτά (στους + 40? C –10 λεπτά).

 Ceresit-Ceretherm-9

9. Είτε σε προσόψεις, είτε σε οροφές, ο συνδυασμός αφρού – γωνίας – καρφιού δίνει με την χρήση μιας αεροστάθμης, γρήγορα, μια τελείως ευθυγραμμισμένη επιφάνεια. Το μυστικό εδώ κρύβεται στον αφρό. Δίνει ακριβώς όσο χρόνο χρειάζεται για διορθώσεις, διογκώνεται και καταλαμβάνει τον τελικό του χώρο τάχιστα, ώστε να μην σπρώξει μια ήδη φιξαρισμένη πλάκα. Μετά το τελικό φιξάρισμα η επιπλέον διόγκωση είναι μικρότερη του 1 mm.

 Ceresit-Ceretherm-10

10. Επόμενο πλεονέκτημα: Στα αναπόφευκτα κενά που προκύπτουν πολύ συχνά ανάμεσα στις πλάκες (λόγω ατελειών του υποβάθρου) δεν χρειάζεται να κόβουμε και να διαμορφώνουμε ρετάλια από τα περισσεύματα, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Γεμίζουμε τα κενά μέσα σε δευτερόλεπτα με τον ίδιο τον αφρό, ο οποίος άλλωστε αποτελεί ο ίδιος ένα άριστο θερμομονωτικό. (l =0.035 W/mK).Ceresit-Ceretherm-11

11. Στα σημεία αυτά αφαιρούμε πολύ εύκολα και γρήγορα τον πλεονάζοντα αφρό, που προκύπτει από την διόγκωση του, με ένα απλό κοπίδι. Αυτή η εργασία γίνεται μόλις ο αφρός σκληρυνθεί πλήρως.

 
Ceresit-Ceretherm-12

12. H τελική επιφάνεια επιπεδώνεται με τρίψιμο και είναι πλέον έτοιμη να δεχτεί τα καρφιά –τα οποίο δεν είναι πάντα απαραίτητα. Μπορεί να στηριχθεί κανείς μόνο στην εφαρμογή του αφρού. Μια εφαρμογή, συν τοις άλλοις, τελείως αθόρυβη. Για το αν η αποφυγή της ήλωσης είναι δυνατή στην περίπτωση της δικής σας οικοδομής, επικοινωνήσατε με τους τεχνικούς της Renovat.

 Ceresit-Ceretherm-13

13. Επιλέγουμε τα κατάλληλα καρφιά, ως προς το μήκος τους, το είδος του υποβάθρου (μπετόν, σοβάς τούβλο, Ytong κλπ.) και άλλες παραμέτρους. Συνήθως μπαίνει ένα καρφί σε κάθε γωνία και ένα στην μέση, (δηλαδή 2 καρφιά ανά πλάκα). H ποσότητα των καρφιών αυξάνεται ανάλογα με τον άνεμο (ιδίως στις γωνίες των κτιρίων), το βάρος του συστήματος, κ.λ.π.

 Ceresit-Ceretherm-14

14. Αν επιλέξουμε τα βυθιζόμενα καρφιά έχουμε το πλεονέκτημα να μην αποτελούν τα ίδια θερμογέφυρες. Προσαρτώντας μια ειδική κεφαλή στο τρυπάνι, το καρφί βυθίζεται λίγο στο θερμομονωτικό.

 
Ceresit-Ceretherm-15

15. H αποφυγή θερμογέφυρας επιτυγχάνεται με τις ειδικές έτοιμες τάπες από διογκωμένη πολυστυρόλη (η ορυκτοβάμβακα) που σφραγίζουν την τρύπα μπροστά από την κεφαλή του βυθισμένου καρφιού.

 

Ceresit-Ceretherm-16

16. Στις γωνίες συγκολλούνται προστατευτικά γωνιόκρανα. Αυτά αποτελούνται από μια σκληρή πλαστική ή μεταλλική γωνία η οποία έχει εκατέρωθεν 2 πλέγματα οπλισμού. H συγκόλληση τους επιτυγχάνεται με την κόλλα οπλισμού CT 85 η οποία θα οπλίσει και την υπόλοιπη επιφάνεια συνολικά, έχοντας αφήσει να παρεμβληθεί ανάμεσα στις 2 στρώσεις της το πλέγμα οπλισμού.

 Ceresit-Ceretherm-17

17. Στους αρμούς διαστολής υπάρχουν έτοιμα στεγανά προφίλ. Αυτά αποτελούνται από μια εύκαμπτη μεμβράνη, που εισχωρεί στον πυθμένα του αρμού και εκατέρωθεν έχουν 2 πλέγματα οπλισμού. H συγκόλληση τους επιτυγχάνεται πάλι με την κόλλα οπλισμού CT 85 που αναφέραμε προηγουμένως.

 Ceresit-Ceretherm-18

18. Πολύ προσοχή πρέπει να δοθεί στην περίμετρο των παραθύρων. Ειδικά προφίλ στεγανοποιούν την επαφή του συστήματος με το κούφωμα. Τα προφίλ αυτά είναι αυτοκόλλητα από την μία πλευρά ενώ από την άλλη είναι έτσι διαμορφωμένα ώστε να ενσωματώνονται στην κόλλα οπλισμού.

 Ceresit-Ceretherm-19

19.Για κάθε επαφή του συστήματος με δομικά στοιχεία -όπως η επαφή εδώ με το κούφωμα διατίθενται ειδικά τεμάχια καθώς και τομές AutoCad. Τέτοια ειδικά τεμάχια είναι οι νεροσταλάκτες για την κάτω απόληξη της θερμοπρόσοφης, τεμάχια απόληξης του συστήματος σε στέγες η γωνίες κ.λπ.

 Ceresit-Ceretherm-20

20. Ιδιαίτερα ευπαθή σημεία είναι οι 4 γωνίες των παραθύρων. Κατ' αρχάς στο σημείο αυτό δεν πρέπει νά υπάρχει αρμός μεταξύ θερμομονωτικών αλλά να κόβεται μια πλάκα σε σχήμα «Γ» και να αγκαλιάζει την γωνία. Ακολούθως, εκεί, σε κάθε μία από τις 4 αυτές γωνίες τοποθετείται διαγωνίως ένα τεμάχιο πλέγματος όπως αυτό φαίνεται στη φωτογραφία.

 Ceresit-Ceretherm-21

21. Οι λαμπάδες είναι ιδιαίτερα ευπαθή σημεία. Πρέπει να οπλίζονται και με πλέγμα και με γωνιόκρανο. Μιλώντας εδώ για οπλισμούς πρέπει να επισημάνουμε με βάση την διεθνή πρακτική, ότι μόνον μη σκληρά θερμομονωτικά (όπως το διογκωμένο πολυστυρένιο) δεν ρηγματώ­νονται διότι αποσβένουν τις κρούσεις. Σκληρά μονωτικά ανακλούν πίσω το θλιπτικό κύμα κρούσης, επιστρέφοντας το στην επιφάνεια, μοιραία σαν εφελκυστικό (και καταστροφικό)

 Ceresit-Ceretherm-22

22. H ολική προστασία από μηχανικές καταπονήσεις επιτυγχάνεται με έναν ολομέτωπο οπλισμό. Αυτός παρεμβάλλεται ανάμεσα στις 2 στρώσεις του υλικού CT 85. Εδώ υπάρχει μια ακόμη καινοτομία του συστήματος Ceretherm VWS Express: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λευκό υλικό οπλισμού CT 87 «2 in 1» Αυτό δέχεται κατευθείαν επάνω του το όποιο έτοιμο επίχρισμα ακολουθήσει χωρίς να μεσολαβήσει προεπάλειψη.

 Ceresit-Ceretherm-23

23. Αν παρ' όλα αυτά χρησιμοποιηθεί το γκρίζο υλικό CT 85, τότε αναγκαστικά προεπαλείφουμε με το λευκό Primer CT 16, ώστε να επιτευχτεί η απαραίτητη χρωματική κάλυψη του γκρίζου φόντου και να δημιουργηθούν συνθήκες πρόσφυσης για τα έτοιμα έγχρωμα επιχρίσματα.

 Ceresit-Ceretherm-24

24. H θερμοπρόσοψη ολοκληρώνεται με τα έτοιμα αδιάβροχα επιχρίσματα Ceresit CT 60 σε κάθε επιθυμητή απόχρωση και σε κάθε είδους σύνθεση (ακρυλικά, σιλικονούχα πυριτικά, τσιμεντοειδή). Πρέπει όμως να αναφερθεί εδώ ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής στις συνθήκες του μεσογειακού χώρου επιτυγχάνεται μόνον από τα ακρυλικά επιχρίσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Mapetherm System1 »
Back to top

Αυτή η ιστοσελίδα κάνει χρήση cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης κατά την πλοήγηση.